Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Grundstenen

Grundstenen är en total genomlysning av handbollsklubben där vi tar vara på vad andra klubbar gjort bra och ger en meny av förslag och idéer för att tillsammans bygga ”den bästa klubben på platsen med den högsta trovärdigheten”.

Den går även i linje med SHF:s vision 2021-2025 >> där materialet går in i fyra av sex prioriterade områden:

  • Utveckla Handbollsföreningen
  • Barn ungdom
  • Ett starkt ledarskap
  • Handboll för alla hela livet

De övriga två får vi på köpet med välutbildade tränare i bra klubbar och med en klubbidé som håller.

Grundstenen finns för att:

  • Vår verksamhet minskar
  • Våra klubbar totalt inte klarar av rekryteringen i skolorna
  • Våra klubbar inte med kontinuitet startar nya lag för flickor och pojkar
  • Våra klubbar tappar spelare redan från 11 års ålder
  • Våra klubbar behöver hjälp med sin föreningsidé

Vi insåg att det var ingen idé att vara ute i skolorna och rekrytera barn till handbollen om det inte finns en bra klubb inom elevens närområde att komma till och vara hos över tid. För att det ska finnas en bra klubb att vara i så behövs arbetet med en genomtänkt föreningsidé och det är det vi hjälper till med.

Hur startar man upp och hur går det till?

Klubbens representanter anmäler sig hos Distriktsförbundet, i vårt fall till Föreningsutveckling- och rekryteringskommittén (kontakt längre ner på sidan). Då får de reda på förutsättningarna.

Grundstenen Handboll bygger på fem träffar med vårt förbund under drygt ett års tid. De klubbar vi arbetar tillsammans med utser en ansvarig och minst fem intresserade personer som har tiden som krävs för arbetet mellan träffarna. Att starta upp arbetet ska vara förankrat av klubbens styrelse. Våra fem träffar sker hos respektive klubb och varar drygt ett år med minst 8 veckor mellan träffarna.

Träff 1 - Introduktion, hur blir vi områdets klubb med högsta trovärdigheten
Träff 2 - Skapar en föreningsidé och står upp för den
Träff 3 - Hur tar vi vara på att vi lagt fast grundstenarna (storträff med 4 klubbar)
Träff 4 - Skapar vår tränarprofil, rekryteringssätt, vård och utveckling av tränarna
Träff 5 - Avstämning, checkar av 25 frågor, är det gjort, är vi nöjda. Upprepar glädjen i vardagen, rekryteringsmodell, komma igång i klubben, igångsättning av nya lag.

När vi är hos föreningen så är vårt budskap att helheten går ut på att göra rätt saker! Vad är rätt saker? Vad säger gamla spelare när vi träffas? Hur ser offerten ut till barnen och deras föräldrar i klubben över tid? Vad erbjuder vi, hur frågar vi, vad gör att de vill vara med? Idrottslig utveckling får vi på köpet om vi sköter en idrottsklubb på ett bra sätt.

Får alla vara med?

Ja alla får vara med! Anmäl bara ert intresse och så tar vi det därifrån.

Var kommer RF-SISU in?

Vi kontaktade tidigt RF-SISU-chefen för vårt distrikt för att presentera Grundstensmodellen och fick ett rungande ja på att det var precis så RF-SISU vill arbeta. För klubbarna tillsammans med distriktsförbunden. Det innebär att vi tar kontakt med RF-SISU och kallar ”rätt” konsulent till första träffen. Så Grundstensarbetet bygger på ett bra samarbete med RF-SISU. RF-SISU-konsulenten är med från starten och är processledare i arbetet mellan träffarna med förbundet. För vetskap, RF-SISU har varit intresserade av att ta över Grundstenen för utbildning inom alla idrotter.

Vad får föreningen ut?

Grundstensmodellen vi tagit fram håller och vi märker att vi gör skillnad. Genomlysningen av klubbens verksamhet, oftast med flera medverkande ”nya personer” gör att de börjar brinna för klubben. Vi ger en meny av förslag och idéer som de själva väljer vad de vill använda. Personerna i arbetsgruppen vaknar upp och förstår att det är de själva som bestämmer nivån och vilka värden som ska gälla i sin klubb. De får klart för sig vilka förutsättningar som finns för att skapa områdes bästa förening med den största trovärdigheten. Sedan är det de själva som lägger ribban för vilken klubb de vill vara i.

Vad får förbundet ut?

Hårdvalutan för förbundet är fler fungerande klubbar i vardagen som startar upp flick- och pojklag i varje årskull och därefter arbetar enligt en föreningsmodell som engagerar många, och som gör att spelarna vill vara kvar och ha roligt fram till att de blir seniorer. Viktigt för distriktsförbundet är att göra det enkelt att spela handboll från start. För 2:or och 3:or ordnar HFV sammandrag med minihandboll där uppmaningen är att anmäl så många lag så att barnen får spela mycket. Det är 5 på plan, växla målvakter, 6-7 spelare/lag är lagom. Här kan ni anmäla lag inför varje sammandrag.

Kostar det något för föreningarna?

Nej, via Idrottslyftet och RF-SISU så kostar det ingenting. Våra klubbar som gått igenom alla träffarna är nu bättre på att arbeta med sina kommuner och sponsorer. De är mer vakna för hur man söker bidrag och har tagit fram information om sin klubb som ger nya möjligheter att tjäna pengar på.

För mer information, kontakta Kenneth Johansson, Föreningsutveckling- och rekryteringskommittén
Mail: kenneth.johansson@handbollvast.se
Tel: 0705-69 49 32 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!